Biografi

 

Geirr Lystrup, visesongar og forfattar, ein allsidig trubadur som har medverka til å fornye den norske visetradisjonen.

Geirr Lystrup er fødd i Vinje i Telemark 22. mars 1949. Sidan 1983 er han busett i Brumunddal. Han tok eksamen artium ved Oslo katedralskole i 1968 og er utdanna lærar. Karrieren som visesongar byrja han i Vinje, der han voks opp. Han mottok avgjerande impulsar frå det sterke folkemusikkmiljøet i Telemark. Ti på taket og måltrostblues (1972) var debutplata hans, og med det markerte han seg innanfor samtidas norske visebølgje. Med instrumentalplata Strengleikar (1973) stod han fram som klassisk gitarist. I alt har han gjeve ut nærare tretti plater.

Fleire av plateutgjevingane tek opp folke- og tradisjonsmusikk. På CD´en Ha ti dæ (1983) dikta Lystrup nye tekstar til gammaldansmelodiar frå Gudbrandsdalen, eit resultat av eit samarbeid med folkemusikarar i Lom. Han har vore med i den nordiske folkemusikkgruppa Kvedar, og har gjeve ut folkeviser i bokform, Min Visebag. Folkeviser fra hele landet (1990).

Som visesongar har Lystrup spelt inn fleire album saman med gruppa si, Godtfolk, mellom anna Egg & champagne (1988) og Sommar i september (1992). Han har skrive tekst til fem album med Per Oddvar Hildre og Det Norske Kammerkor. Han har òg samarbeidd med Henning Sommero, SKRUK og Moskva Balalaika Quartet. I samband med hundreårjubileet for Tarjei Vesaas sette Lystrup melodi til tjue Vesaas-dikt. Han har spelt inn album med songar av telemarkingane Halvor J. Sandsdalen og Sigmund Groven, Kom sol på alle mine berg (1981).

Lystrup har skrive fleire teaterstykke, dei fleste for barn, og har spelt inn ei rekkje barneplater. Stykket Brakar og Joanna var Riksteaterets familieframsyning i samband med 50-års jubileet i 1999. Radioversjonen vann Prix Nordica for beste radioprogram. Han har fått Spellemannprisen fem gonger, m. a. for tre av barneplatene sine, sist for Sangen om Yebo. Denne var den første av tre plater i samarbeid med hjelpeorganisasjonen FORUT. Han har hatt stor suksess med julekonserten Stjerna fra øst, som fortel juleevangeliet som eit nordisk vintereventyr til russiske folketonar. Han har skrive fleire barnebøker, den nyaste boka er Da bestefar ble ape (2018). Barnevisene har han gitt ut i den store Barnesangboka mi (2009). 270 av visene sine har han samla i Viseboka mi (2008). I dei seinare åra har han òg skrive salmar, som er gjevne ut i Salmeboka mi (2010). Den nyaste CDen hans er Lyden av Mjøsa (2017).

Geirr Lystrup er tildelt fleire prisar, m. a. Prøysenprisen i 1987 og Hedmark fylkeskommunes kulturpris i 2010.

Han er son til presten og biletkunstnaren Sigmund Lystrup.

Allkunne, Hallgeir Elstad


Geirr Lystrup er født i 1949 og vokste opp i Vinje i Telemark. Siden han tok artium har han vært aktiv som visesanger. Han har gitt ut en rekke bøker og plater, og han er en av våre mest allsidige trubadurer. Fem ganger har han fått Spellemannprisen. Sist for barneplata ”Sangen om Yebo”. Denne Cden var den første av i alt tre plater i samarbeid med Forut. Disse sangene er blitt populære i barnehager og skoler over hele landet. Han har også skrevet fortellinger og drama, bl. a. "Maurits og den store Barnålkrigen" og "Brakar og Joanna".

Som låtskriver er Geirr svært allsidig. Til hundre års jubileet for Tarjei Vesaas satte han musikk til et tjuetalls Vesaas-dikt,”Ør og levande” et bestillingsverk fra Vinje Songlag.

Som tekstforfatter har Geirr samarbeidet med mange, bl. a.  Per Oddvar Hildre og "Det Norske Kammerkor". Fem CD`er skrev han
for dem.

I 1983 flyttet han til Brumunddal. Tidligere har han bodd i Asker, Bergen, Oslo, Skedsmo og Lom. I 1977 dro han til Grønland og bodde der ett år. Da han kom hjem ga han ut ei plate med inntrykk fra oppholdet: "I Menneskenes Land".

Som god telemarking  har han også sunget inn  sangene til Halvor J. Sandsdalen og Sigmund Groven: "Kom sol på alle mine berg".

De siste åra har Geirr hatt stor success med julekonserten ”Stjerna fra øst”, innspilt på CD sammen med SKRUK . Her blir Juleevangeliet fortalt som et nordisk vintereventyr til russiske folketoner.  Dette programmet framfører han hvert år sammen med lokale kor og Russlands ledende folkemusikkensemble ”Moskva Balalaika Quartet”

Geirr har hatt Statens 3-årige arbeids- stipend, han har mottatt Prøysenprisen, Ringsakers kulturpris og TONO-prisen. I  1996 fikk han NOPA´s Kardemommestipend.. Når Geirr ikke skriver, spiller eller reiser på turné, liker han å lese og gå turer i skogen ved Mjøsa. Det ryktes at han er en lidenskapelig bordtennisspiller.

Og nå er Geirr aktuell med en ny CD, en hyllest til våre tolv måneder: God tid. På denne CDen får hver måned sin sang og et bilde. Omslaget som er større enn et vanlig CD-cover inneholder tolv vakre bilder og kan henges på veggen som en fødselsdagskalender.

Kort & godt :)- Har fått spelemann-
prisen tre ganger.- Den foreløpig siste plata er
"Lyden av Mjøsa"- Har bodd i Brumunddal
siden 1983


Godtfolk