Intervju med Geirr Lystrup
 om "Lysmannen"

 
Hvorfor skrev du disse salmene?
Barndommen kan ingen løpe fra. Min oppvekst som prestesønn i Vinje i Telemark har gitt meg både motstand og medklang i alt jeg har skrevet tidligere. Ikke overaskende at disse salmene måtte komme før eller siden. Og å flette dem inn i monologen Lysmannen ga meg en god mulighet til å ta pulsen både på dagens folkekirke og mitt eget indre rom.

Hvordan opplevde du kirka i barndommen?
Det var som den tredje stua i prestegarden i Vinje. Like naturlig for meg å hjelpe far med prestekjolen i sakristiet etter messa som for kameratene mine å være med far sin i fjøset eller på bilverkstedet.
    Kirkerommet var samtidig et slags åndenes hus, fylt av folk og sjel gjennom hundreåra.
    Husker engang jeg ble sendt av far en sein høstkveld opp i kirka for å hente ei bok. Jeg stabba meg over kirkegården med den digre nøkkelen. Det knirka håst i døra. Det var så vidt jeg våga meg fram over kirkegolvet. Og da lommelykta streifa Kristus oppi altertavla ble jeg tatt av en slik angst at jeg bråsnudde og sprang ut igjen.
    Jeg har stadig stor respekt for kirkerommet, kanskje mest av ærbødighet for den åndelige kapitalen i rommet: Her har folk tidd og tenkt og gitt av sine innerste tanker og følelser i uminnelige tider. Ikke rart at både ateister og kristelige sjeler oppsøker katedralene på reise ute i verden.
    Når jeg er aleine på turne rundt i landet stopper jeg av og til ved ei kirke og rusler en tur mellom gravene. Godt å hoppe av karusellen litt, dessuten gir det innblikk både i livsvilkår, levealder og navneskikken i bygda.

Hvordan vil du karakterisere sangene
på Lysmannen?

De er vel en slags popsalmer, syns det svinger bra av dem, samtidig som kompet gir godt rom for teksten. Jeg er veldig imponert over den lydhøre musiseringen i grunnkompet. Gjermund Silset, Helge Nordbakken og Hallgrim Bratberg er et toppa lag. Birger Mistereggen kom innom og la på munnharpe. Det svingte. Dessuten er Ingrid Kindem med på tangenter og Hildegunn Øiseth på trompet og bukkehorn. Damene blir også med på turneen der vi framfører hele kirkespillet sammen med lokale kor og lysmannen sjøl, Karl Sundby. Han spiller elektrikeren som kommer inn i det mørklagte kirkerommet og søker etter feil med lyset i Guds hus.
    Litt artig at jeg fikk med Norske Kammersangere på plata. Dirigenten Jon Fylling er jo  prestesønn han som jeg.

Og tekstene?
Ganske lyse, livsglade salmetekster. Med økologisk perspektiv. Titlene skulle vel tilsi det: Vårherre dansar, Sol over sol, Vatn for livet, Stadig nær, Ta meg på, Tru på oss…
    Verden går jo sin skjeve gang, men vi må jo ikke gi opp håpet om å berge den store katedralen vår.

Den store katedralen?
Jeg bor i Brumunddal ved Mjøsa, tett på naturen. Jeg er romantiker og ingen tradisjonell kirkegjenger. Min prekestol heter Bangsbergberget og troner over Furnesfjorden. Der oppefra ser du Mjøsspeilet som en mektig døpefont. Helgøya utenfor Hamar er alterringen. Og høyt hevet over sorg og glede i kirkebenkene står Hedmarkshimmelen, den store altertavla med stadig skiftende motiv og stemninger.
    Godt at flere og flere nå vil være ”kirkeverge” for naturen vår, den umistelige katedralen.

Du starta kronerulling for å betale bøtene til Natur og Ungdom?
Aktivistene lenka seg foran anleggsmaskinene som skulle starte bygginga av firefelt-E6. Det gjorde de i protest mot at privatbilisme blir prioritert framfor tospors jernbane. Framsynt ungdom blir kriminalisert og bøtelagt for sunt engasjement. Skammelig. 

Og nå skal Lysmannen fortelle oss sannheten om den norske kirke?

Lysmannen er folkets røst i kirkebenken. Ikke alle prester er like glad for den røsten. Da vi framførte Lysmannen på Kirkemøtet på Lillehammer med alle landets biskoper i salen var det det bare Rosemarie Køhn og Gunnar Stålseth som ga lyd etterpå. Rosemarie sa hun hadde fått mye å tenke på. De andre biskopene hørte vi ikke noe fra, like greit kanskje…
    Skal man ha en folkekirke, må også folkelige betraktninger sleppe til. Og Lysmannen er fresk på levra.

 

Kort & godt :)Pressebilder
- For nedlasting / kan brukes i avis. Bildene er i tif-format


Portrett av Lystrup  
(2901 kb)Lystrup m/Godtfolk  
(2008 kb)


For å lagre pressebilder:
Høyreklikk på filen og lagre mål som...