Pressemelding "Stjerna fra Øst"


 Stjerna fra øst

…den hellige natta da Ongen kom til verden, den natta da alle ville synge, alle på to, alle på fire. Ja fuglene også og trærne. Alle ville fortelle det store under at Ongen var født og stjerna tent over taigaen…
Slik starter julefortellingen som Geirr Lystrup og Moskva Balalaika Quartet kommer til …..for å framføre sammen med koret……. Konserten finner sted i ………kirke.

Stjerna fra øst er bygd på juleevangeliet og nordiske legender, og Lystrup har skrevet nye tekster til russiske folketoner. Kirkespillet ble første gang framført i 2001. Det ble straks en suksess både som forestilling, bok og plate med SKRUK. Og det er mange kor som etter hvert er blitt med på dette musikalske eventyret som er arrangert av Henning Sommerro .

Årets førjulsturne går fra 28. november til 20. desember. Geirr Lystrup synger og forteller sammen med en kvinnelig solist fra det lokale koret. I tillegg til å akkompagnere vil Moskva Balalaika Quartet gi flere instrumentale solonummer. Både trekkspilleren Igor Konovalov og balalaika-virtuosen Alexander Gorbachov er av ypperste klasse og spiller den russiske folkemusikken med innlevelse og teknisk briljans. I over tretti år har kvartetten konsertert verden rundt og gitt ut en lang rekke plater.

Geirr Lystrup er en folkekjær trubadur med sanger både for voksne og barn. Nyeste voksen-CD heter Lysmannen. Og mange vil kjenne igjen familieteater som Maurits og den store Barnålkrigen og Brakar og Joanna. De siste årene har han gitt ut tre CDer i samarbeid med FORUT. Den siste er Sangen om Omis, en barnehjemsgutt fra Nepal. I 2008 ga han ut ”Viseboka mi” med over 270 sanger, og i 2009 "barnesangboka mi". Fem Spellemannpriser har det blitt gjennom årene.

Stjerna fra øst bygger på juleevangeliet. Men tidenes vakreste eventyr er flyttet fra Israels ørken og inn i vårt hjemlige taiga-landskap av snø og vinter. Det lille Jesusbarnet kalles Ongen, noe som får oss til å tenke på underet som skjer hver gang et barn kommer til verden. Og flukten til Egypt blir i Lystrups fortelling en kald og farlig vandring innover snødekte vidder der Stjerna fra øst viser vei fram mot vår.

Geirr Lystrup har gjort mer eller mindre kjente russiske melodier om til vakre julesanger. En av dem ”Frå himlen kom ein engel” står trykt i programmet, så publikum kan synge med til et akkompagnement man sjelden får anledning til.

Geirr Lystrup og Moskva Balalaika Quartet har også gitt ut CDen ”Samme gamle greia- nye sanger om vår og kjærlighet”. Men nå er det altså klart for smektende balalaikatoner og vakker korsang…og utvilsomt god julestemning med Stjerna fra øst.


FX CD260