Pressemelding "Stjerna fra Øst"


 Stjerna fra øst

…… kommer den kjente visesangeren Geirr Lystrup til ……. sammen med Moskva Balalaika Quartet for å fortelle, spille og synge historien om ”Stjerna fa øst”. De har med seg lokale krefter: ………. Dette blir en spesiell og vakker førjulskonsert.

”Stjerna fra øst” er en julefortelling som Lystrup har skrevet. Utgangspunktet er juleevangeliet og gammelt, folkelig legendestoff om Maria (Jomfru Maja), Josef og barnet (Ongen). Den hellige familien er omplantet fra kjente steder i Bibelen til den russiske Taigaen – barskogbeltet som strekker seg fra Hedmark der Lystrup bor, gjennom Sibir til Japan - verdens største sammenhengende skogområde. Men fortellingen er den samme som i Det nye testamente: Maja får vite av en engel at hun får en sønn som skal bli konge over et rike i menneskenes hjerter. Mens hun er gravid, må hun og Josef begi seg østover for å møte frendene sine, noe høvdingen har bestemt. Underveis føder Maja i et fjøs. Rypejegere hører sang nede i dalen om en konge og frigjøringsmann. Som gjeterne hos Lukas skynder de seg av sted, finner Maja, Josef og Ongen, og tilber ham. Samme natt tennes også stjerna fra øst på himmelen og leder familien videre på ferden. De utsettes for sult, frost og farer, men reddes hver gang på forunderlig vis. Bl. a. lukker en stor eik dem inne i stammen sin og skjuler dem for Røverkongens menn. På vegen skjer det også andre undere, flere av dem med innhold og motiver som minner om Jesu virke. Historien slutter når flyktningefamilien kommer over til den andre siden av den store elven, trusselen fra Røverkongen er over, og Ongen er i sikkerhet.

Fortellingen er lagt i munnen på Majas og Josefs trofaste hund. Geirr Lystrup, som bl.a. har vunnet Spellemannprisen fem ganger, har også skrevet sangtekster til historien. Med ettertanke, uventede bilder og humor utdyper sangene fabelen om den hellige familien. Melodiene er russiske folketoner som Lystrup har plukket ut på bakgrunn av sin langvarige interesse for landets folkeliv og musikk. Flere av melodiene vil tilhørerne kjenne igjen. De er blitt til nye norske julesanger ”fra den natta alle ville synge, alle på to, alle på fire, ja fuglene og trærne også…”. Den verdenskjente balalaikakvartetten fra Moskva akkompagnerer og spiller solonumre, Solistene og koret synger utsøkte arrangement laget av Henning Sommerro. Dette blir en førjulskonsert med mening, alvor og skjemt, realisme og fantasi - en framføring av julens budskap på en ny og overraskende måte.


FX CD260